IKAN TUMIS ASAM
Bahan
4 potong ikan tenggiri atau ikan apa2 pun boleh
1 cawan air asam
1 biji buah tomato – di belah empat
1 biji cili merah – di belah
1 biji cili hijau – di belah
1 labu bawang besar – di belah kasar
Kunyit dan garam secukup nya
Minyak
Bahan dihiris
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu makan halba campur
Cara
Basuh dan bersih ikan gaul serbuk kunyit dan
garam. Goreng hingga masak, angkat dan
ketepikan.
Tumis bahan hiris dan jugak halba campur, bila sudah layu
dan naik bau masukan air asam dan sedikit serbuk kunyit. Masak sampai mendidih masukkan ikan, cili
merah, cili hijau dan bawang besar.
Biarkan mendidih sekejap, rasa secukupnya dan tutup api.
No comments:
Post a Comment