APAM NASI
Bahan
1 cawan nasi sejuk
3/4 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast (mauripan)
Pewarna makanan pilihan anda
Kelapa parut putih + secubit garam, gaul rata
Cara
Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast.
Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga
halus. Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk
hingga rata dan licin. Perap 3 jam.
Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit
minyak. Kacau bancuhan apam, letak pewarna makanan pilihan anda dan kacau rata
.
Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga
siap.
Kukus dengan api kuat selama 15 minit, balut tutup
kukus anda dengan kitchen towel yang bersih (tuala 'good morning').
Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh
dihidangkan bersama kelapa parut
No comments:
Post a Comment