Monday, 6 March 2017

Lepat Liat sedap macam dodol


LEPAT LIAT

Bahan
2 cawan tepung pulut
1 cawan gula merah
3 sudu gula putih (tak letak pun boleh..)
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air
Sedikit garam
Kelapa parut + garam- kak ruby tak letak
Daun pisang
Sedikit minyak


Cara
Masak gula merah & putih, garam, santan dan air hingga mendidih dan gula larut,
tapis dan sejukkan.
Masukkan santan sedikit2 ke dalam tepung sambil mengacau sehingga menjadi adunan yang likat. Jangan pekat sangat nanti lepat jadi keras dan tak liat katanya.
Sapu permukaan daun dengan sedikit minyak supaya tidak melekat.
Ambil 1 - 1 1/2 sudu adunan dan ratakan di atas daun tersebut.
Letak kelapa parut di tengah tengahnya, dan mulakan membalut dengan kemas. Lakukan sehingga habis.
Kukus selama 20 minit atau hingga masak.   

No comments:

Post a Comment