KUIH SAGU
Bahan
300 gm biji sagu - kak ruby rendam 1 jam
50 gm gula pasir
1 cwn air
Sedikit pewarna hijau pandan
1 helai daun pandan - disimpul
kelapa parut putih - secukupnya
garam - secukupnya
Cara
Basuh dan bersihkan sagu, toskan.
Didihkan air bersama gula hingga gula larut, masukkan
sedikit pewarna hijau pandan dan daun pandan.
Masukan sagu, kemudian kacau rata sampai nampak
kesemua sagu jadi jernih, dan agak pekat.
Tutup api. Masukkan kedalam
loyang atau acuan kecil-kecil.
Sejukkan dalam peti ais.
Kemudian boleh digaul
bersama kelapa putih yang digaul dengan sedikit garam
sedapnyer...
ReplyDeletesalam syuhada, memang sedap mkn hujan2 ni, kat luar sejuk kat dalam tekak pun sejuk hihihi
ReplyDeleteKak ruby, cmne nak tahu sagu tu dah masak??
ReplyDelete