Friday, 24 February 2017

Kuih sagu hijau pandan



KUIH SAGU 

Bahan
300 gm biji sagu - kak ruby rendam 1 jam
50 gm gula pasir
1 cwn air
Sedikit pewarna hijau pandan
1 helai daun pandan - disimpul
kelapa parut putih - secukupnya
garam - secukupnya





Cara
Basuh dan bersihkan sagu, toskan.
Didihkan air bersama gula hingga gula larut, masukkan sedikit pewarna hijau pandan dan daun pandan.
Masukan sagu, kemudian kacau rata sampai nampak kesemua sagu jadi jernih, dan agak pekat.  Tutup api.  Masukkan kedalam loyang atau acuan kecil-kecil.
Sejukkan dalam peti ais.
Kemudian boleh digaul bersama kelapa putih yang digaul dengan sedikit garam

3 comments:

  1. salam syuhada, memang sedap mkn hujan2 ni, kat luar sejuk kat dalam tekak pun sejuk hihihi

    ReplyDelete
  2. Kak ruby, cmne nak tahu sagu tu dah masak??

    ReplyDelete