Tuesday, 21 February 2017

Tart Kelapa



TART KELAPA

Bahan kulit
450 gm tepung gandum
250 gm mentega
100 gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanilla



Cara
Putar mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang.  Masukkan telur dan air.  Putar lagi hingga adunan sebati dan berkrim.
Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan diatasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yg kecil)
Bakar selama 20 minit dengan suhu 180c sehingga masak.


 Bahan inti kelapa
250 gm kelapa parut segar/kelapa kering
120 gm gula kaster
80 gm mentega cair
1 biji telur
½ sudu besar tepung gandum – kak ruby tak letak

Cara
Satukan semua bahan inti gaul hingga rata.  Masukkan kedalam kulit tart.
Bakar selama 15 – 20 minit atau hingga atasnya sedikit keperangan.

No comments:

Post a Comment