Tuesday, 7 March 2017

Ayam Paprik



AYAM PAPRIK

Bahan
4 ketul ayam - dihiris kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
11 biji cili api - dipecah-pecahkan aje
3 helai daun limau purut - disiat-siat
1 inci halia – dihiris halus
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
garam
1 cawan air

Bahan Sayuran
2 batang putik jagung - dihiris
2 tangkai kacang panjang - dihiris pendek
bunga kobis - dipotong kecil
1 batang carrot - dihiris memanjang
1 biji cili kapal – dipotong memanjang



Cara
Panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng hirisan ayam separuh masak.
Angkat tos dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili kisar. masak hingga hingga pecah minyak.
Masukkan semua sos. masak lagi hingga pecah minyak.
Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
Masukkan air. masak hingga mendidih.
Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment