Wednesday, 8 March 2017

Kek Span Pandan Santan yg lembut



KEK SPAN PANDAN SANTAN
resepi : mas cotek

Bahan A
5 biji putih telur
½ cawan gula kastor
1 sudu teh cream of tartar – boleh ganti dgn 1 sdt jus lemon
Cara
Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula dan jus lemon atau cream of tartar hingga kental dan tertanduk, ketepikan.



Bahan B
5 biji kuning telur
1 biji telur
¾ cawan tepung kek
¼ cawan minyak jagung
¼ cawan santan
1 sdt perisa pandan
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau
Semua bahan B dipukul hingga berkrim.


cara
Masukkan Bahan A sedikit-sedikit kedalam Bahan B, kacau sebatikan.
Masukkan kedalam loyang yang sudah digris dengan mentega dan dialas dengan baking paper.
Bakar selama 70 minit api atas bawah secara double boiler, dengan kepanasan oven 160c. 

No comments:

Post a Comment