KOLEH KACANG
Resepi oleh : Suhaila Ishak
kek ruby guna 1/2 adunan ikut resepi dari www.azlitamasammanis.con
BAHAN
Tahi minyak( bahan A )
500 gm santan kelapa segar ~ guna santan pekat, beli
santan kelapa segar jangan guna santan kotak ya sebab santan kotak tak berapa
cantik kejadiannya nanti.
Secubit garam
Satukan santan dan secubit garam dalam kuali non
stick.
Masak dengan api yang sederhana hingga adunan kental
Kecilkan api dan terus memasak hingga terbit minyak
dan terhasilnya tahi minyak yang kuning keemasan
Angkat dan toskan minyaknya
Minyaknya di simpan untuk di letakkan dalam adunan
koleh kacang nanti
Tahi minyak pula untuk di taburkan atas kuih
Sekarang kita sediakan pula air gula
AIR GULA ( bahan B )
200 gm gula merah atau gula timbang - pilih yang
warnanya agak kehitaman
50 gm gula pasir
150 ml air
2 helai daun pandan di simpul
Satukan semua bahan dan masak atas dapur hingga gula
melarut
Tutup api dan tapis
Bahan C
150 gm tepung kacang hijau - yang telah di sangai (
tepung kacang hijau ya bukan kacang peas)
secubit garam
200 ml santan kelapa segar
650 ml air
1 helai daun pandan - di simpul
1 sudu makan minyak kelapa - baki dari tahi minyak
yang diasingkan
Satukan semua bahan C kecuali daun pandan dan minyak
kelapa
Masukkan dalam blender dan kisar
Satukan bahan kisar ( bahan C ) dan air gula ( bahan
B) kedalam kuali
Masukkan daun pandan
Masak atas dapur dengan api yang sederhana sambil
senantiasa di kacau
Masak hingga ia meletup-letup kecil
Kecilkan api dan tambahkan minyak kelapa
Kacau lagi hingga adunan pekat dan kental
Anggaran masa memasak adalah 25 minit. Dalam masa 25
minit tu adunan dah pun masak
Keluarkan daun pandan.
Sediakan loyang 8 inc yang di lapis plastik dan di
oleskan dengan baki minyak kelapa
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan
Hentak-hentak loyang sedikit untuk menghilangkan
gelembung udara
No comments:
Post a Comment