KEK COKLAT MOIST KUKUS
Bahan untuk kek
Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu
pekat
Bahan B
1 1/2 cawan
tepung gandum
1 sudu teh
bikarbonat
1 sudu teh
baking powder
1 sudu teh esen
vanilla
3 biji telur
(suhu bilik)
Cara
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. api
kecil. sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5
minit) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya
tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau
sebati selama 5 minit
5. Masukkan adunan dalam loyang, tutup dengan kertas foil, guna apa2 pun
boleh, pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang
sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka
penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau
rajin boleh letak topping.
Bahan utk topping
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double
boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga
cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi
hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi
meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double
boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke
dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena
siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist
* kak ruby guna bekas kecil kecil.
No comments:
Post a Comment