Monday, 27 March 2017

Kari Sotong tanpa santan



 KARI SOTONG TANPA SANTAN

Bahan
500 gm sotong saiz sederhana dicuci dan dibuang pundi hitamnya
1 biji bawang besar dikisar
1/2 inci halia dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 sudu besar cili kisar
6 biji bawang merah dimayang
3 biji bawang putih dimayang
3 sudu besar rempah kari ikan
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil rempah 3 serangkai
air asam jawa
gula, garam dan perasa




Cara
1. Bancuh bahan yang dikisar dengan serbuk kari dan air asam jawa dan jadikan pes.
2. Tumis bahan yang dimayang, daun kari dan rempah 3 serangkai hingga perang dan masukkan cili kisar diikuti dengan pes kari.
3. Setelah bahan yang ditumis pecah minyak, masukkan sotong dan sedikit air (sotong mengeluarkan air sendiri ketika dimasak).

4. Setelah mendidih masukkan gula, garam dan perasa secukupnya.

No comments:

Post a Comment