Nuffnang Ad

Friday, 17 February 2017

Talam Nangka



TALAM NANGKA

Bahan Lapisan Bawah :
1 cawan nangka dipotong kecil
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
4 sudu besar gula
1/2 sk garam



Cara 
Bancuh semua bahan kecuali nangka, tapis dan masak hingga naik wap, tutup api, masukkan nangka tadi dan kacau hingga rata.  Tuang ke dalam loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak (kak ruby sapu butter) atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit.

Bahan Lapisan Atas :
80 gm tepung gandum
3 sudu besar gula
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 ml air
sedikit garam
pewarna kuning



cara 
Bancuh semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.  Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.  Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
Betul-betul sejuk baru dipotong, potong guna pisau plastik  

No comments:

Post a Comment