Nuffnang Ad

Monday, 26 December 2016

Talam Keledek



TALAM KELEDEK
loyang 8" x 8"

Bahan Lapisan Bawah :
1 cawan keledek oren dipotong dadu (dikukus)
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
4 sudu besar gula 
1/2 sk garam



Cara :
Bancuh semua bahan kecuali keledek, tapis dan masak hingga naik wap, tutup api, masukkan keledek tadi dan kacau hingga rata.  Tuang ke dlm loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak (kak ruby sapu butter) atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit.

Bahan Lapisan Atas :
80 gm tepung gandum
3 sudu besar gula 
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 ml air
sedikit garam
pewarna oren

cara :
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap.  Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.  Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
  

No comments:

Post a Comment