Friday, 30 December 2016

Chicken Floos Bun / Bun Serunding Ayam



CHICKEN FLOOS BUN
resepi : Fiza

Bahan
250 gm tepung roti / tepung berprotien tinggi, diayak
35 gm gula kaster
1/2  sudu teh garam
1 sudu teh yis segera
1/2 biji telur, dipukul sedikit
135  ml  susu segar        
 30 gm mentega, dilembutkan



Cara
Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada
kelajuan perlahan selama 1 minit. Masukkan yis, telur dan air/ susu segar. Putar selama 1 minit pada kelajuan
Perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. Masukkan butter dan gaul hingga
sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin.
(kak ruby uli dengan tangan je)

Bulatkan doh adunan, setiap bahagian 25 gm, dan tutup dengan tuala lembap
yang bersih. Biarkan selama 10 minit. Apabila sudah 10 minit, isi inti di dalam
doh dengan potongan kecil butter. Tutup dengan kemas supaya butter tidak
terkeluar apabila membakar nanti. Susun atas dulang pembakar. Biarkan
seketika selama 45 minit sehingga ia naik kembang.
Bakar doh roti pada suhu 170c, selama 10-15 minit sahaja.

Topping:
1 sdm mayonis
1 sdm susu pekat manis
Chicken Floss / serunding ayam

Apabila sudah selesai membakar, bancuhkan 1 sdm mayonis dan 1 sd makan susu pekat manis. Gaul rata. Sayu mayonis dan susu itu ke atas roti, dan taburkan chicken floss.... Siap untuk di makan.

No comments:

Post a Comment