CHICKEN FLOOS BUN
resepi : Fiza
Bahan
250 gm tepung roti / tepung berprotien tinggi,
diayak
35 gm gula kaster
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh yis segera
1/2 biji telur, dipukul sedikit
135 ml
susu segar
30 gm
mentega, dilembutkan
Cara
Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan
garam didalam mixer dan putar pada
kelajuan perlahan selama 1 minit. Masukkan yis, telur
dan air/ susu segar. Putar selama 1 minit pada kelajuan
Perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8
minit. Masukkan butter dan gaul hingga
sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga
adunan roti menjadi lembut dan licin.
(kak ruby uli dengan tangan je)
Bulatkan doh adunan, setiap bahagian 25 gm, dan tutup
dengan tuala lembap
yang bersih. Biarkan selama 10 minit. Apabila sudah 10
minit, isi inti di dalam
doh dengan potongan kecil butter. Tutup dengan kemas
supaya butter tidak
terkeluar apabila membakar nanti. Susun atas dulang
pembakar. Biarkan
seketika selama 45 minit sehingga ia naik kembang.
Bakar doh roti pada suhu 170c, selama
10-15 minit sahaja.
Topping:
1 sdm mayonis
1 sdm susu pekat manis
Chicken Floss / serunding ayam
No comments:
Post a Comment