BROWNIES KEDUT
Bahan
230 gm coklat compound - potong kecil2
180 gm gula kastor – boleh kurang kan150 gm kalau nk
kurangkan manis
85 gm buter anchor
85 gm tepung gandum /tepung superfine /tepung kek
23 gm serbuk koko
2 biji telur A
1 sdk esen vanilla
Cara
Cairkan butter dan coklat cara double boiler dah cair
sejukkan sebentar, ayak tepung dan serbuk koko.
Pukul telur dan gula sehingga kembang putih.
Masukkan adunan coklat dah suam2 ke dalam adunan telur
kacau pakai senduk jer.. masukkan tepung kacau pun guna senduk sahaja, dah sebati masukkan esen vanilla. Sebatikan lagi.
Lapik loyang dgn kertas baking lebihkan tepi supaya
senang nk angkt keluar bila kek sudah masak.. panaskan oven suhu 160c..api atas
bawah tuang adunan dalam loyang rata kan dgn sudu.bakar kek suhu 160c 25-30mint
ikut oven masing2.
Kek dah masak jgn terus keluarkan dri oven buka sikt
pintu oven agak2 dlm 15-20 mint baru keluar kan keknya.
*Nak sedap lagi boleh tabur badam cincang bersama
coklat cip
No comments:
Post a Comment