Nuffnang Ad

Wednesday, 30 March 2016

Puding Sagu Gula Melaka

Assalammualaikum, semua orang sudah tahu keadaan cuaca sekarang, tak perlu lah nak cerita panjang lagi......kak ruby jumpa dimana pun orang, perkataan yang selalu terkeluar dari mulut orang-orang "aduh panas nya".......kak ruby yang terdengar ni pula, hanya mampu tersenyum.......
Okey lah bagi kak ruby, ini lah makanan yang kak ruby suka bila cuaca panas macam sekarang.  Puding sagu berkuah gula melaka dengan santan simpan dalam peti ais biar sejuuuuk baru makan, sedap sangat.


Puding Sagu Gula Melaka

Bahan
2 cawan biji sagu
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Santan atau susu cair
















Cara
Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan
Didihkan air bersama daun pandan dan pewarna.  Masukkan sagu, kacau hingga sagu menjadi jernih.  Tutup api
Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir.Untuk buang kanji.
Masukkan sagu kedalam loyang atau acuan kecil2 dan sejukkan dalam peti ais.
 
Bahan Untuk Kuah Gula Melaka:
1 ketul gula melaka/gula nipah/gula kabung ( hiris kecil dan nipis supaya mudah larut)
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul

Cara Menyediakan Kuah Gula Melaka:
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis. Simpan dalam peti ais untuk disejukkan.

*Puding ini dihidangkan bersama santan atau susu cair

No comments:

Post a Comment