Okey lah bagi kak ruby, ini lah makanan yang kak ruby suka bila cuaca panas macam sekarang. Puding sagu berkuah gula melaka dengan santan simpan dalam peti ais biar sejuuuuk baru makan, sedap sangat.
Puding Sagu Gula Melaka
Bahan
2 cawan biji sagu
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Santan atau susu cair
Cara
Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian
toskan
Didihkan air bersama daun pandan dan pewarna. Masukkan sagu, kacau hingga sagu menjadi
jernih. Tutup api
Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang
mengalir.Untuk buang kanji.
Masukkan sagu kedalam loyang atau acuan kecil2 dan
sejukkan dalam peti ais.
Bahan Untuk Kuah Gula Melaka:
1 ketul gula melaka/gula nipah/gula kabung ( hiris
kecil dan nipis supaya mudah larut)
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul
Cara Menyediakan Kuah Gula Melaka:
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat
kemudian tapis. Simpan dalam peti ais untuk disejukkan.
*Puding ini dihidangkan bersama santan atau susu cair
No comments:
Post a Comment