Donat labu
resepi dari blog : Yatie
Bahan2
1 cawan isi labu kuning yang telah direbus - lecek
halus
1 cawan air suam
¼ cawan susu pekat manis
1/3 cawan minyak masak
1 biji telur
2 sudu besar gula
2 sudu kecil yis mauripan
620 gm tepong gandum- boleh tambah lagi sikit
sekiranya adunan lembik
secubit garam
Minyak - secukupnya untuk menggoreng
Gula kastor - secukupnya untuk menyalut
Cara Yatie
Saya uli adunan guna tangan je...jadi saya letak air
sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan. Manakala labu saya
tak blend tapi saya lecek halus je..
Masa nak membentuk donut, tngn sedikit lekit,
hendaklah sentiasa sapu tepung pada tangan kita supaya mudah membentuk....bulatkan
dan leperkan sedikit.
Bila dah naik dlm 20 minit, barulah lubangkan kat
tengah2 donut dan tarik2 sedikit lubangnya.
Setelah siap, bolehlah goreng dlm minyak yg panas dngn
api sederhana sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan....bolehlah di salut dngn gula halus
atau coklat cair.
Cara kak ruby
Masukkan yis kedalam air suam, biarkan ia berbuih.
Labu dilecek hingga halus
Kemudian campurkan semua bahan dalam bekas kecuali
air. Uli dengan tangan sambal masukkan
air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.(kak
ruby guna air dalam ¼ cwn je)
Perap selama 30 minit atau naik 1 kali ganda. Tumbuk2 keluarkan angin, canai dan terap
dengan acuan donut. Biar adunan naik
sekali ganda baru digoreng.
Angkat dan toskan, salut kan dengan gula halus.
No comments:
Post a Comment