Monday, 15 April 2019

Puding cendol

Assalammualaikum.....Minggu ni kak ruby buat puding cendol , resepi dari fb tanah seberang iaitu fb Jago masak...keinginan kak ruby untuk memcuba tu teramat sangat, walau pun bila tengok resepi nya antara faham dengan tidak, bahan semua cukup tetapi sukatan nya kak ruby tidak berapa jelas, contoh 1bks agar2 kak ruby tidak faham bks yang berapa gm....hehehe jadi kak ruby buat lah sukatan kak ruby sendiri, kak ruby harap Jago masak tak marah ye ampunnnnn.....
Apa-apa pun ribuan terima kasih kak ruby ucapkan pada Jago masak sebab resepi nya cantik dan sedap..Kak ruby pun dapat hasil yang cantik.
Pada siapa-siapa yang nak ikut resepi asal dari Jago masak...resepi nya ada di bawah.




PUDING CENDOL

Bahan
40 gm agar-agar kak ruby bahagi 3 (sebab 3 lapis puding)

Lapisan cendol:
13 gm agar-agar
750 gm cendol (1 bungkus)
5 cawan air
1 cawan gula

Cara
Masukkan cendol di dalam acuan
Masakkan air dan agar-agar hingga mendidih, kacau rata, kemudian masukkan perlahan-lahan ke dalam acuan yang berisi cendol tadi.
Biar kan separuh keras.




Lapisan santan:
200 ml santan (1 kotak santan)
sedikit garam
13 gm agar-agar
3 cawan air
2 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpul

Cara
Masak agar-agar + air bila sudah mendidih masukkan gula kacau masukkan santan dan daun pandan, masak hingga mendidih, buang daun pandan dan masukkan perlahan-pelahan di atas lapisan cendol yang sudah separuh keras td.



 Lapisan gula merah:
1 cawan gula merah
½ cawan gula pasir – boleh kurang dan tambah
13 gm agar-agar
5 cawan air

Cara
Masak agar-agar + air  hingga mendidih masukkan gula merah dan gula pasir, kacau hingga semua larut.  Tutup api dan tuang perlahan-pelan diatas lapisan santan tadi.

Sejukkan hingga betul-betul sejuk dan keras baharu terbalikkan.
Siap.

**************************************************************************

INI  RESEPI ASAL

@sridamayanti_ati

Lapisan cendol:
-cendol/dawet secukupnya
-600ml air pth
-1bks agar2
-gula pasir sesuai selera
*susun cendol di dasar cetakan.sisihkan
Masukkan air,agar2,gula2 ke panci.aduk rata,masak hingga mendidih..siram di atas lapisan cendol

Lapisan santan:
-600ml santan encer
-sedikit garam
-1bks agar2
-gula pasir sesuai selera
-2lbr daun pandan,simpulkan
*campur rata smua bahan.masak hingga mendidih.buang daun pandan,siram perlahan santan di atas lapisan cendol yg sdh berkulit

Lapisan gula merah:
-gula merah & gula pasir sesuai selera,cairkan
-1bks agar2
-takaran air pth + cairan gula cukupkan 600ml
*campur smua bahan,aduk rata.masak hingga mendidih.tuang perlahan di atas lapisan santan yg sdh berkulit.klo ada nangka,potong kecil2...campurkan sewaktu memasak gulanya.wangi 😍
 — with Herwin Arst Shindhi.

No comments:

Post a Comment