Apa-apa pun ribuan terima kasih kak ruby ucapkan pada Jago masak sebab resepi nya cantik dan sedap..Kak ruby pun dapat hasil yang cantik.
Pada siapa-siapa yang nak ikut resepi asal dari Jago masak...resepi nya ada di bawah.
PUDING CENDOL
Bahan
40 gm agar-agar kak ruby
bahagi 3 (sebab 3 lapis puding)
Lapisan cendol:
13 gm agar-agar
750 gm cendol (1 bungkus)
5 cawan air
1 cawan gula
Cara
Masukkan cendol di dalam
acuan
Masakkan air dan agar-agar
hingga mendidih, kacau rata, kemudian masukkan perlahan-lahan ke dalam acuan
yang berisi cendol tadi.
Biar kan separuh keras.
Lapisan santan:
200 ml santan (1 kotak
santan)
sedikit garam
13 gm agar-agar
3 cawan air
2 sudu besar gula
2 helai daun pandan -
disimpul
Cara
Masak agar-agar + air bila
sudah mendidih masukkan gula kacau masukkan santan dan daun pandan, masak
hingga mendidih, buang daun pandan dan masukkan perlahan-pelahan di atas
lapisan cendol yang sudah separuh keras td.
1 cawan gula merah
½ cawan gula pasir – boleh
kurang dan tambah
13 gm agar-agar
5 cawan air
Cara
Masak agar-agar + air hingga mendidih masukkan gula merah dan gula
pasir, kacau hingga semua larut. Tutup
api dan tuang perlahan-pelan diatas lapisan santan tadi.
Sejukkan hingga
betul-betul sejuk dan keras baharu terbalikkan.
Siap.
**************************************************************************
INI RESEPI ASAL
Lapisan cendol:
-cendol/dawet secukupnya
-600ml air pth
-1bks agar2
-gula pasir sesuai selera
*susun cendol di dasar cetakan.sisihkan
Masukkan air,agar2,gula2 ke panci.aduk rata,masak
hingga mendidih..siram di atas lapisan cendol
Lapisan santan:
-600ml santan encer
-sedikit garam
-1bks agar2
-gula pasir sesuai selera
-2lbr daun pandan,simpulkan
*campur rata smua bahan.masak hingga mendidih.buang
daun pandan,siram perlahan santan di atas lapisan cendol yg sdh berkulit
Lapisan gula merah:
-gula merah & gula pasir sesuai selera,cairkan
-1bks agar2
-takaran air pth + cairan gula cukupkan 600ml
*campur smua bahan,aduk rata.masak hingga
mendidih.tuang perlahan di atas lapisan santan yg sdh berkulit.klo ada nangka,potong
kecil2...campurkan sewaktu memasak gulanya.wangi 😍
— with Herwin
Arst Shindhi.
No comments:
Post a Comment