Thursday, 28 February 2019

Kek sarang Semut




KEK SARANG SEMUT

Bahan 
80 gm margerin - dicairkan, ketepikan
1 cawan gula
1 cawan air panas mendidih
(cairkan gula sehingga perang dan berbuih halus dgn api perlahan kmudian masukkan air panas perlahan2 sehingga larut dlm gula hangus td)
3 biji telur
1/2 cwan susu pekat
3 titik esen vanilla
1 sdt soda bikarbonat
1 cawan tepung gandum





Cara
*whisk telur perlahan
*masukkan susu pekat
*masukkan esen vanilla
*masukkan margerin yang dicairkan tadi.
*masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat
*akhir sekali masukkan air gula hangus
>Kacau sebati
>Bakar guna api bawah 170° 25minit kemudian tukar api atas bawah selama 15minit 160°(utk oven 100L)

No comments:

Post a Comment