BUAH MELAKA
Bahan
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
gula kabung/gula melaka
2 cawan kelapa putih + sedikit garam
1 helai daun pandan - disimpul
pewarna merah, hijau, kuning secukup nya
air untuk merebus
Cara
Potong gula kabung atau gula melaka kecil2 untuk
dijadikan inti, ketepikan.
Masukkan daun pandan dalam periuk bersama air, didihkan.
Masukkan air yang dicampur dengan pewarna hijau tadi ke
dalam tepung pulut dan tepung gandum, cara sedikit demi sedikit sambil digaul
hingga adunan jadi lembut dan boleh di bentuk bulat2, buat yang sama juga untuk warna merah dan kuning
Kemudian ambil adunan yang telah dibentuk bulat tadi,
leperkan masukkan inti, tutup bentukkan bulat semula. Buat lah hingga adunan habis.
Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih tadi, masak
lah hingga buah melaka timbul, angkat dan toskan.
Gaulkan dengan kelapa putih yang dicampur dengan sedikit
garam.
Boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment