Saturday, 29 December 2018

Pulut Manis Pandan




PULUT MANIS PANDAN

Bahan
beberapa helai daun pisang - bersih dan layur (kak ruby guna plastik je)
2 cawan pulut
1 cawan santan pekat + sedikit garam
3 helai daun pandan - ditumbuk dan ambil air nya
sedikit pewarna hijau

Cara
Pulut direndam semalaman bersama pewarna hijau,
Kukus hingga masak, gaulkan dengan santan yang dicampur dengan sedikit air daun pandan, kukus sekali lagi sekejap je, supaya pulut lambat basi.  ketepikan.




 Untuk Inti
1/2 biji kelapa putih
1/2 cwn gula merah - masukkan sedikit air kacau hingga larut, tapis
1 sudu mkn gula pasir - boleh tambah klu nak manis
2 helai daun pandan - disimpul

Cara
Masukkan semua bahan ke dalam kuali kacau hingga kering air, tutup api.
Kemudian boleh bungkus pulut seperti dalam gambar.

No comments:

Post a Comment