KEK KASTARD PANDAN
• BAHAN2 UNTUK KEK
• 5 biji telur Gred A
• 160 gm gula
• 125 gm tepung gandum
• 1 camca teh baking powder
• 75 gm minyak jagung
• 15 gm ovallate
• 1 camca teh paste pandan
• 2 camca besar susu segar/cair
• BAHAN2 UNTUK KASTARD
• 1050 gm santan
• 225 gm gula
• 10 gm serbuk jelly/serbuk agar-agar
• 1 camca teh paste pandan
• 100 gm tepung Hoen Kwee (warna hijau)
• 75 ml jus pandan (4 helai daun pandan dikisar, jadikan jus
75 ml, kemudian tapis)
• Secubit garam
UNTUK KEK:-
Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga
kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit
hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin
berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya
dengan kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama
30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Kecilkan sedikit kek
dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong
mendatar sebanyak 3 keping.
UNTUK KASTARD:-
Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam
bekas tahan panas, kacau hingga pekat dan berkilat dgn api yang perlahan.
Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.
UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:-
Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Tuang 1/3 adunan
kastard dan ratakan.
Lapiskan dengan sekeping kek. Tekan sedikit. Tuang lagi 1/3
kastad dan lapiskan dengan sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi bahagian yg
kosong. Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn
kek. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam.
Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.
Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini
bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..
Nampak sedap sangat ni kak ruby macam nak try tapi belum berani lagi hehe
ReplyDeleteJelly tu agar-agar ke?
ReplyDeleteTry je Noor insayaAllah mesti jadi punya, tak lah susah sangat...
ReplyDeleteYa Zara jelly tu agar-agar, kak ruby guna serbuk agar-agar...Zara juga buat lah mesti jadi punya hehehe..
ReplyDelete