Sunday, 16 September 2018

Kek Chiffon Marble







KEK CHIFFON MARBLE


Bahan
Bahan A
7 biji telur putih
1/2 tsp cream of tartar
100g gula

Bahan B
7 biji kuning telur
100g gula
175g tepung gandum
1/2 tsp baking powder
75ml minyak masak
150ml susu segar
1/2 tsp garam
1 tsp serbuk koko
1 tsb coklat emulco





Cara
Panaskan oven suhu 170.
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak. Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan. Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
Potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment