KEK
CHIFFON MARBLE
Bahan
Bahan
A
7
biji telur putih
1/2
tsp cream of tartar
100g
gula
Bahan
B
7
biji kuning telur
100g
gula
175g
tepung gandum
1/2
tsp baking powder
75ml
minyak masak
150ml
susu segar
1/2
tsp garam
1
tsp serbuk koko
1
tsb coklat emulco
Cara
Panaskan
oven suhu 170.
Pukul
kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak.
Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau
sebati. Ketepikan.
Mangkuk
lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan
gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan
adunan tak jatuh)
Ambil
1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati
perlahan-lahan. Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
Bahagikan
adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga
coklat emulco. Sebatikan.
Tuang
ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris
minyak/butter).
Bakar
selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk
baru sisip kek.
Potong
dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment