Sunday, 29 July 2018

talam roti




TALAM ROTI KAK IDA's 
(loyang 10x10)

Bahan2 bawah
****************
15 keping roti
2 biji telur
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil essen vanila
3 sudu gula
Secubit garam

Cara
Roti dipotong kecil kecil, ketepikan
Pukul telur bersama esen vanila masukan gula,garam, santan dan air kacau sebati.
Masukkan roti tadi, kacau-kacau dan biarkan kembang lebih kurang dalam 5 minit,
Masukan kedalam loyang yg sudah di sapu dengan sedikit butter atau dialas dengan plastik.
Kukus sampai masak lebih kurang selama 15 minit. 
Sementara itu buat untuk lapisan atas

Bahan2 Atas
**************
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan santan
1 1/2 cawan gula
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
3 biji telur
Secubit garam





Cara
Pukul telur bersama air, santan, gula, kedua dua tepung dan secubit garam, pukul sebati dan tapis,
Kemudian bahagi kepada 2 bahagian, satu bahagian dicampurkan dengan air pandan dan sedikit warna hijau,  satu bahagian lagi diwarnakan dengan warna kuning.

Bahagi 2 bahagian

Air pandan@ perasa pandan
Pewarna hijau
Pewarna kuning
Essen vanila

Cara
Bila lapisan bawah iaitu lapisan roti sudah masak, masukkan adunan lapisan atas, masukkan warna hijau dan kukus hingga masak, masukkan pula adunan kuning dan kukus lagi hingga masak.
Sejukkan dan makan.

No comments:

Post a Comment