Tuesday, 19 June 2018

Lemang Periuk Kera yg sedap




LEMANG PERIUK KERA

Bahan
20 biji atau bekas periuk kera
300 gm beras pulut
1 liter santan pekat
Garam secukup nya
Gula pada yg suka





Cara
Beras pulut direndam semalaman, kemudian cuci bersihkan.
Bersihkan permukaan  dan bahagian dalam periuk kera dan toskan.
Masukkan beras pulut (anggaran 1/2 periuk kera supaya pulut boleh mengembang).
Masukkan garam dan gula ke dalam santan. Sebatikan.
Tuang santan ke dalam periuk kera yang berisi beras pulut tadi.
Kukus sehingga masak.


Cara kedua
Masukan garam kedalam santan, kacau rata, kemudian masukkan beras pulut dan gaul bagi sebati.
Kemudian masukkan kedalam periuk kera (anggaran ¾ penuh)
Susun dalam pengukus dan kukus selama ½  jam atau hingga masak.
Boleh makan bersama rendang, kari dan serunding.

No comments:

Post a Comment