LEMANG
PERIUK KERA
Bahan
20
biji atau bekas periuk kera
300
gm beras pulut
1
liter santan pekat
Garam
secukup nya
Gula
pada yg suka
Cara
Beras
pulut direndam semalaman, kemudian cuci bersihkan.
Bersihkan
permukaan dan bahagian dalam periuk kera
dan toskan.
Masukkan
beras pulut (anggaran 1/2 periuk kera supaya pulut boleh mengembang).
Masukkan
garam dan gula ke dalam santan. Sebatikan.
Tuang
santan ke dalam periuk kera yang berisi beras pulut tadi.
Kukus
sehingga masak.
Cara
kedua
Masukan
garam kedalam santan, kacau rata, kemudian masukkan beras pulut dan gaul bagi
sebati.
Kemudian
masukkan kedalam periuk kera (anggaran ¾ penuh)
Susun
dalam pengukus dan kukus selama ½ jam
atau hingga masak.
Boleh makan bersama rendang, kari dan serunding.
No comments:
Post a Comment