Sunday, 7 January 2018

Kuih Cara Jagung



KUIH CARA JAGUNG

Bahan
2 cawan tepung gandum
1 biji telur  gred A – pukul dulu
½ cawan jagung dah hiris – kak ruby letak 1 cawan
3 ¼ cawan santan
Sedikit garam
Perisa jagung
Sedikit pewarna kuning





Cara
Blender jagung dengan 1 cawan santan (jangan blender halus sangat), masukkan dalam satu bekas , ketepikan.
Kemudian blender kan semua bahan hingga sebati, masukkan ke dalam bekas jagung yang di blender tadi, kacau sebati kan lagi.
Tuang ke dalam jag supaya senang untuk masak ke dalam acuan cara nanti.
Panaskan acuan cara atas dapur gas dengan api perlahan, sapu sedikit minyak.
Tuang adunan hingga penuh dalam acuan, biarkan sekejap letak sedikit gula.  Tutup dengan penutup periuk. 
Bila sudah sedikit kekuningan atau sudah masak, boleh angkat dan keluarkan dengan menggunakan lidi atau terbalikkan acuan.
Untuk tuang adunan seterusnya mesti kacau-kacau dulu adunan supaya jagung tidak mendak ke bawah saja.  

Ulangi proses memasak hingga habis adunan. Siap 

No comments:

Post a Comment