KUIH
CARA JAGUNG
Bahan
2
cawan tepung gandum
1
biji telur gred A – pukul dulu
½
cawan jagung dah hiris – kak ruby letak 1 cawan
3
¼ cawan santan
Sedikit
garam
Perisa
jagung
Sedikit
pewarna kuning
Cara
Blender
jagung dengan 1 cawan santan (jangan blender halus sangat), masukkan dalam satu
bekas , ketepikan.
Kemudian
blender kan semua bahan hingga sebati, masukkan ke dalam bekas jagung yang di
blender tadi, kacau sebati kan lagi.
Tuang
ke dalam jag supaya senang untuk masak ke dalam acuan cara nanti.
Panaskan
acuan cara atas dapur gas dengan api perlahan, sapu sedikit minyak.
Tuang
adunan hingga penuh dalam acuan, biarkan sekejap letak sedikit gula. Tutup dengan penutup periuk.
Bila
sudah sedikit kekuningan atau sudah masak, boleh angkat dan keluarkan dengan
menggunakan lidi atau terbalikkan acuan.
Untuk
tuang adunan seterusnya mesti kacau-kacau dulu adunan supaya jagung tidak
mendak ke bawah saja.
Ulangi
proses memasak hingga habis adunan. Siap
No comments:
Post a Comment