KEK
LAPIS OREN BADAM
resepi
asal: Noraini Zakaria
Bahan
A
300
gm mentega
150
gm gula kastor
14
biji kuning telur
5
sudu mkn susu pekat manis
2
sudu teh pes oren atau jus oren
Bahan
B
150
gm gula kastor
6
biji putih telur
1/4
sudu teh krim of tartar
Bahan
C
180
gm tepung hong kong
100
gm serbuk badam
1
sudu teh serbuk penaik
Bahan
D
sedikit
badam keping untuk hiasan
Cara
Pukul
bahan B hingga kembang dan kental, ketepikan.
Satukan
bahan A kecuali kuning telur, pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan
kembang dan berkrim. Kemudian masukkan
kuning telur sedikit2 sambil dipukul hingga sebati.
Masukkan
bahan C, tepung hong kong yg sudah diayak bersama serbuk penaik, juga masukkan
serbuk badam kacau sebati.
Masukkan
pula bahan B yg sudah di pukul tadi, kacau perlahan-lahan dengan menggunakan
senduk kayu saja. Bahagikan adunan
kepada 2 bahagian. Satu bahagian campurkan pewarna oren dan pes oren, 1
bahagian lagi dibiarkan warna asal.
Ambil
satu cawan adunan warna oren masukkan kedalam loyang, dan bakar dengan api atas
bawah selama 7 minit atau sehingga kek berwarna perang, masukkan pula 1 cawan
warna asal, bakar dengan api ATAS saja, ulangi proses ini hingga adunan habis.
Untuk
lapisan akhir susunkan badan keping diatasnya.
No comments:
Post a Comment