Thursday, 21 September 2017

Seri Muka Pulut Hitam



Kuih Seri Muka Pulut Hitam

Bahan Pulut Hitam:
1/2 cawan beras pulut hitam
1 cawan beras pulut
1 1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam

Bahan Seri Kaya:
300 ml santan pekat + 1/2 cawan air
2 biji telur gred A
160 gm gula castor
1 1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
Pewarna kuning dan hijau





Cara
1. Bersihkan beras pulut hitam, cuci bersih dan rendam berasingan dengan beras pulut selama 6 jam atau semalaman.
2. Cuci bersih dan toskan airnya. Gaul rata kedua-dua beras pulut. Kemudian tuang santan yang telah dicampur dengan garam. Kukus beras pulut sehingga masak.
3. Pindahkan pulut yang telah masak kedalam loyang 7 inci yang telah dilapis plastik bersih. Dan tekan-tekan agar pulut sedikit mampat dan padat.
4. Kukus lagi pulut selama 10 minit.
5. Sementara menunggu pulut masak, satukan semua bahan-bahan seri kaya dalam mangkuk besar. Kacau dengan whisk sehingga sebati. Tapis adunan dan bahagi kepada 2 bahagian sama rata.
6. Bila pulut sudah tanak, sendukkan adunan kuning perlahan-lahan atas pulut dan kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Balut tutup kukusan dengan tuala bersih agar air tidak menitis atas kuih nanti.
7. Bila adunan kuning telah masak, guris sedikit dengan garfu dan sendukkan adunan hijau pula diatasnya. Kukus lagi selama 30 minit sehingga masak. Jika ada air diatas kuih lapkan perlahan-lahan dengan tuala bersih. Tunggu kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment