Kuih Seri Muka Pulut Hitam
Bahan Pulut Hitam:
1/2 cawan beras pulut hitam
1 cawan beras pulut
1 1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
Bahan Seri Kaya:
300 ml santan pekat + 1/2 cawan air
2 biji telur gred A
160 gm gula castor
1 1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
Pewarna kuning dan hijau
Cara
1. Bersihkan beras pulut hitam, cuci bersih dan rendam
berasingan dengan beras pulut selama 6 jam atau semalaman.
2. Cuci bersih dan toskan airnya. Gaul rata kedua-dua
beras pulut. Kemudian tuang santan yang telah dicampur dengan garam. Kukus
beras pulut sehingga masak.
3. Pindahkan pulut yang telah masak kedalam loyang 7
inci yang telah dilapis plastik bersih. Dan tekan-tekan agar pulut sedikit
mampat dan padat.
4. Kukus lagi pulut selama 10 minit.
5. Sementara menunggu pulut masak, satukan semua
bahan-bahan seri kaya dalam mangkuk besar. Kacau dengan whisk sehingga sebati.
Tapis adunan dan bahagi kepada 2 bahagian sama rata.
6. Bila pulut sudah tanak, sendukkan adunan kuning
perlahan-lahan atas pulut dan kukus selama 20 minit dengan api sederhana. Balut
tutup kukusan dengan tuala bersih agar air tidak menitis atas kuih nanti.
7. Bila adunan kuning telah masak, guris sedikit
dengan garfu dan sendukkan adunan hijau pula diatasnya. Kukus lagi selama 30 minit
sehingga masak. Jika ada air diatas kuih lapkan perlahan-lahan dengan tuala
bersih. Tunggu kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment