SADIN ROLL
Bahan
500 gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan minyak masak
1 sudu teh garam
Air sejuk dari peti ais
Cara
Cairkan marjerin dan biar suam, kemudian satukan semua
bahan dalam mangkuk kecuali air,
Uli sambil tuang air sedikit sedikit hingga menjadi
doh yang tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Timbang 30 gm setiap satu dan leperkan isi
inti sadin dan bentukkan.
Bakar selama 25 minit atau hingga masak.
Inti sadin
1 tin sadin – hancur2kan
½ biji bawang besar – potong dadu halus
2 ulas bawang putih – dadu jgk
2 biji cili merah – potong halus
Garam dan jus limau kasturi secukupnya
Cara
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar
dan bawang putih tadi hingga naik bau, masukkan sadin yang sudah
dihancur-hancur kacau, masukkan cili merah, garam dan jugak jus limau, masak
dan kacau hingga kering tutup api, angkat.
No comments:
Post a Comment