Nuffnang Ad

Tuesday, 12 September 2017

pulut kuning



PULUT KUNING

Bahan
500 gm beras pulut
2 cawan santan pekat
1 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam keping
1/2 sudu teh garam



Cara
Cuci bersih beras pulut, kemudian rendam bersama kunyit, asam keping dan air, air biar lah menutupi beras pulut selama 1 malam.
Toskan beras dan buang asam keping, panaskan kukusan, bila air sudah mendidih, kukus lah beras pulut hingga masak.  Sementera itu satukan garam dan santan kacau hingga garam larut.

Bila pulut sudah masak, masukkan kedalam bekas besar dan masukkan santan secara sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.  Kukus pulut sekali lagi selama 10 minit, ini supaya pulut tahan lebih lama. (tidak cepat basi).  Masukkan dalam bekas atau acuan pilihan.   

No comments:

Post a Comment