Nuffnang Ad

Wednesday, 5 July 2017

Butir nangka/bubur biji nangka



KUIH BUTIR NANGKA

Bahan untuk Butir Nangka:
2 cawan tepung pulut
1 cawan air
2 helai daun pandan
Pewarna hijau
Air untuk merebus secukupnya.



Cara
1.Campurkan 2 cawan tepung pulut dengan 1 cawan air.
2.Uli hingga sebati.
3.2. Bahagikan adunan kepada 2.
4.Warnakan satu adunan dengan warna hijau, & satu lagi dibiarkan putih.
5.Jerang air 3/4 periuk + daun pandan hingga mendidih, gentelkan adunan tadi menjadi bentuk bujur sebesar jari manis.
6.Celurkan kedalam air mendidih. Buat sampai habis adunan.
7.Butir Nangka yang dah masak akan timbul & terapung.
8.Toskan & masukkan ke dalam kuah.


 Bahan untuk kuah
1 biji santan kelapa (800ml)
½ cawan gula pasir (kalau nak manis lebihkan)
½ sudu teh halba
½  sudu teh garam
2 helai daun pandan.

 Cara Memasak Kuah
 Satukan kesemuanya kedalam periuk.
 Sentiasa kacau hingga mendidih. Jangan sampai pecah minyak.
 Masukkan butir nangka tadi.
Biarkan mendidih sekejap tutup api
Boleh dihidangkan                    


*Cara kak ruby
guna 1 cwn je santan sbb kak ruby suka lemak sangat
supaya kuah jadi pekat kak ruby campur dengan sedikit bancuhan tepung gandum

No comments:

Post a Comment