Wednesday, 12 April 2017

Puding Mangga



PUDING MANGGA

Bahan A
20 g agar2 tali – rendam 1 jam
3 cawan air
1 cawan gula
2 helai daun pandan – disimpul
Cara
Masak air bersama agar2 hingga larut, masukkan gula dan daun pandan.
Kacau sebati, masak hingga mendidih, tutup api, bahagi kepada 2 bahagian



 Bahan B
2 biji mangga – potong2
2 cawan air
1 biji mangga – potong dadu
1 tin susu cair
Cara
Blender 2 biji mangga yang potong tadi bersama air hingga halus, bahagi kepada 2 bahagian.
Ambil agar2 satu bahagian tadi campur dengan 1 bahagian mangga yang diblender, campurkan juga susu cair, masak sekejap atas api, kacau sebati.  Kemudian tuang dalam loyang atau apa2 bekas yang sesuai, biarkan mengeras sedikit,
Baru tuang adunan mangga…iaitu satu bahagian lagi bahan A agar2 campur dgn bahan B adunan mangga, masak sekejap atas api, kacau sebati.
Tuang perlahan lahan atas agar2 tadi.  Akhir sekali letak mangga yang dipotong dadu diatas agar2.

Sejukkan dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment