Thursday, 16 February 2017

Puding Lapis Kiwi



PUDING KIWI LAPIS

Bahan
20 gm agar2 tali – Basuh dan rendam selama 1 jam lebih
4 cawan air
2 biji buah kiwi
1 cawan gula
1 tin susu cair
1 cwn air
3 helai daun pandan – disimpulkan
Secubit garam
Pewarna hijau



 Cara
Sebiji buah kiwi buang kulit, kisar dengan 1 cawan air hingga hancur.
Masak agar2 yang rendam tadi bersama 4 cawan air hingga larut, masukkan gula dan daun pandan.  Kacau rata
Tuang buah kiwi kisar dalam periuk agar2, kacau rata, masukkan susu cair, kacau lagi masukkan garam. Biarkan mendidih sekejap tutup api.
Basahkan loyang/acuan, susun hirisan buah kiwi dalam loyang,  masukkan sedikit adunan agar2 tadi untuk menutup buah kiwi, biarkan beku.
Lebihan adunan bahagi kepada 2 bekas, satu untuk hijau muda dan satu lagi untuk hijau pekat.
Kemudian ambil satu senduk adunan warna hijau pekat, tuang kan keatas adunan loyang tadi, bila keras sedikit masukkan pula adunan warna hijau muda.
Buat proses melapis ini hingga habis.

Bila sejuk, masukkan dalam peti ais selama 2 jam baru boleh dipotong.

No comments:

Post a Comment