Thursday, 16 February 2017

Phat Phit Ayam

Assalammualaikum, terlebih dahulu kak ruby ucapkan terima kasih pada sahabat baik kak ruby dihalaman fb iaitu Nik Marjan, sekali lagi terima kasih Ijan....memang sedap tak rugi pada sapa sapa yang ingin mencuba.  Bahan bahan dan cara nya pun senang je.  Tapi kak ruby masak agak kering sikit.  Tengok resepi nya dibawah.



PHAT PHIT AYAM

Bahan
setengah ekor aym - cuci bersih dan potong kecik2
bhn blend
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
2 bj bawang merah sederhana besar
4-5 ulas bawang putih.
2 btg serai
8bj cili padi hijau
1 inci belacan
lain2
1 sdt cili kering blend(cili boh pn ok)
sdkt serbuk lada hitam(sy guna yg ajishio)
hirisan kacang panjang.
hirisan bawang besar bombay
hirisan cili merah
garam
gula
jus limau nipis
sdkt daun limau purut
sdkt minyak untk menumis



cara
panaskan minyak
tumis bhn yg diblend td,dah wangi,masukkan cili kisar atau cili boh...
kacau sebati hingga garing,masukkan garam
masukkan ayam...masukkan sdkt air(untk bg aym empuk)
kacau sesekali hingga ayam empuk dan kuah hampir kering,masukkan serbuk lada hitam...gula,kacau lg,masukkan semua bhn hiris.. last masukkan jus limau...dan koyak kan daun limau purut,kacau mesra,rasakan masam manisnya... bila hampir pekat,ttp api... sedia untuk dimakan

No comments:

Post a Comment