PHAT PHIT AYAM
Bahan
setengah ekor aym - cuci bersih dan potong kecik2
bhn blend
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
2 bj bawang merah sederhana besar
4-5 ulas bawang putih.
2 btg serai
8bj cili padi hijau
1 inci belacan
lain2
1 sdt cili kering blend(cili boh pn ok)
sdkt serbuk lada hitam(sy guna yg ajishio)
hirisan kacang panjang.
hirisan bawang besar bombay
hirisan cili merah
garam
gula
jus limau nipis
sdkt daun limau purut
sdkt minyak untk menumis
cara
panaskan minyak
tumis bhn yg diblend td,dah wangi,masukkan cili kisar
atau cili boh...
kacau sebati hingga garing,masukkan garam
masukkan ayam...masukkan sdkt air(untk bg aym empuk)
kacau sesekali hingga ayam empuk dan kuah hampir
kering,masukkan serbuk lada hitam...gula,kacau lg,masukkan semua bhn hiris..
last masukkan jus limau...dan koyak kan daun limau purut,kacau mesra,rasakan
masam manisnya... bila hampir pekat,ttp api... sedia untuk dimakan
No comments:
Post a Comment