Nuffnang Ad

Wednesday, 18 January 2017

Bingka Ubi Kayu



BINGKA UBI KAYU

Bahan
700 gm ubi kayu yang sudah diparut
1 1/2 cawan santan
1 cawan gula
2 biji telur - dipukul kembang
2 sudu mkn butter - dicairkan
garam secukup nya
sedikit pewarna kuning


Cara
Tos kan ubi yang sudah diparut sampai air ubi habis keluar.
Kemudian campurkan je semua bahan dan kacau hingga sebati.  Masukkan kedalam loyang yang sudah disapu dengan sedikit butter.

Bakar pada suhu 150c selama 1 jam atau hingga masak.

4 comments:

  1. sedapnya ... kat kampung nenek sy selalu buat bingka ubi ni...

    ReplyDelete
  2. saya suka makan bahagian yg garing tu..bahagian keraknya..

    ReplyDelete
  3. betol syuhada, kak ruby pun dulu2 kat kg mak dan kakak kak ruby suka masak bengkang ubi kayu ni...kak ruby org Kedah panggil bengkang.

    ReplyDelete
  4. hihihi kak ruby pun suka bahagian yg garing tu kamsiah, kadang2 tu berebut2 dengan suami....

    ReplyDelete