BINGKA UBI KAYU
Bahan
700 gm ubi kayu yang sudah diparut
1 1/2 cawan santan
1 cawan gula
2 biji telur - dipukul kembang
2 sudu mkn butter - dicairkan
garam secukup nya
sedikit pewarna kuning
Cara
Tos kan ubi yang sudah diparut sampai air ubi habis
keluar.
Kemudian campurkan je semua bahan dan kacau hingga
sebati. Masukkan kedalam loyang yang
sudah disapu dengan sedikit butter.
Bakar pada suhu 150c selama 1 jam atau hingga masak.
sedapnya ... kat kampung nenek sy selalu buat bingka ubi ni...
ReplyDeletesaya suka makan bahagian yg garing tu..bahagian keraknya..
ReplyDeletebetol syuhada, kak ruby pun dulu2 kat kg mak dan kakak kak ruby suka masak bengkang ubi kayu ni...kak ruby org Kedah panggil bengkang.
ReplyDeletehihihi kak ruby pun suka bahagian yg garing tu kamsiah, kadang2 tu berebut2 dengan suami....
ReplyDelete