KETUPAT SOTONG
resepi: Azie Kitchen
Bahan
Beras pulut secukupnya - basuh dan rendam sekejap
8 ekor sotong - asingkan kepala dan badan
Santan secukup nya
1 ketul gula melaka - potong kecil
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Daun pandan
Cara
Rendam beras pulut sekejap bersama santan dan sedikit
garam. Tapi saya hanya rendam dengan air dan garam jer.
Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah
dibuang kepala dan dicuci bersih.
( jangan padat sangat sebab nanti pulut akan kembang, isi 3/4 je)
Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan
sedikit. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.
Susun dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan
santan dan sedikit garam. Masak sehingga pulut masak, baru dimasukkan gula
melaka. Masak sehingga agak pecah minyak.
No comments:
Post a Comment