Thursday, 18 August 2016

kek buah kukus

Assalammualaikum, terima kasih Yatie, Hana dan yang lain lain tu tak tersebut nama terlupa, diatas resepi kek buah kukus yang sedap ini....memang sedap....petang semalam giliran kak ruby  mengukus, tak sampai 4 jam pun, 3 jam lebih je tak sabar nak tengok, bila buka kukus tengok dah masak terus tutup api.  Kak ruby biar kan sampai sejuk baru keluarkan dari pengukus, dan hari ini baru potong, wow cantik sangat padat je.....sekali lagi terima kasih rakan-rakan blogger.


KEK BUAH KUKUS

Bahan
250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)
350g gula pasir
60ml air panas
500g buah-buahan campuran
3 biji telur gred A
350g tepung gandum*
1 sudu kecil cream of tartar*
2 sudu kecil soda bicarbonat*
1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg*
1 sudu kecil esen vanilla





Cara
Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran. Kacau sebati dan biarkan mendidih sebentar. Kemudian sejukkan.
Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh juga dikukus 2 jam shj)
Sejukkan kemudian potong.
(Pastikan kek benar2 sejuk seeloknya semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).

No comments:

Post a Comment