Wednesday, 15 June 2016

Lapis Sagu

Assalammualaikum dan selamat berpuasa......


KUIH LAPIS SAGU

Bahann
300 gm biji sagu (rendam 1/2 jam dan toskan)
100 gm gula halus/ tmbh klu nak manis
150 gm kelapa parut putih
garam halus secukupnya
sedikit pewarna merah




Cara
Lengser loyang atau acuan kecil2 dengan sedikit minyak, kak ruby sapu dengan sedikit butter, ketepikan.
Panaskan air kukusan.
Gaul sagu, gula, kelapa parut dan garam hingga sebati dan rata.
Bahagikan kepada 3 bahagian.  Setiap bahagian warna dengan warna pilihan sendiri.
ambil bahagian pertama masukkan kedalam loyang ratakan, kukus selama 15 minit, keluarkan dari periuk kukusan ratakan, kemudian masukkan pula bahagian kedua kukus lagi selama 15 minit dan akhir sekali bahagian ke tiga kukus selama 20 – 25 minit atau hingga masak
Pastikan kuih betul2 sejuk baru keluar dari acuan dan potong dengan cara tersendiri.
Hidangkan bersama kelapa putih yang digaul dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment