Friday, 8 April 2016

Lapis Pelangi



 LAPIS PELANGI

Bahan
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula
4 cawan santan (1cwn santan pekat cmpurkan bersama 3 cwn air)
1/4 sudu teh garam
7 warna pelangi
















Cara
Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci.
Masukkan santan ke dalam periuk, panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku, tutup api.
Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam kedalam mangkuk, masukkan santan tadi, gaul rata hingga tidak berbintil.
Bahagikan adunan kepada 7 bahagian, dengan ukuran 1 cawan setiap satu bahagian, warnakan satu bahagian dengan warna pelangi, Masukkan loyang yang telah disapu sedikit minyak kedalam kukusan.
Tuang mana-mana je 1 warna ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit, masuk warna ke dua kukus lagi selama 5 minit.  Ulang proses ini hingga habis 7 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah.
Sejukan terlebih dahulu sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment