Nuffnang Ad

Monday, 25 April 2016

Kek Pisang Marble coklat

Assalammualaikum. Ini lah kek untuk minum petang kak ruby hari ni, saja2 nak makan duduk seorang-orang macam ni, kat luar tu dah gelap hujan nak turun.....alhamdulillah, biar lah hujan turun lebat-lebat, sedap jugak minum teh dengan kek pisang, walau pun seorang-orang hihihi.
Terima kasih Hana, resepi.


Kek pisang marble coklat

Bahan
150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
180g gula halus - hana kurangkan 150g je
3 biji telor 
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dngn 1sb air panas > bancuh jadikan pes

















Cara
Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.


1 comment: