Donat Labu
Bahan2
1 cawan isi labu kuning yang telah direbus - lecek halus
1 cawan air suam
¼ cawan susu pekat manis
1/3 cawan minyak masak
1 biji telur
2 sudu besar gula
2 sudu kecil yis mauripan
620 gm tepong gandum- boleh tambah lagi sikit sekiranya
adunan lembik
secubit garam
Minyak - secukupnya untuk menggoreng
coklat masakan secukup
- secukupnya untuk menyalut
- secukupnya untuk menyalut
Cara
Masukkan yis kedalam air suam, biarkan ia berbuih.
Labu dilecek hingga halus
Kemudian campurkan semua bahan dalam bekas kecuali
air. Uli dengan tangan sambal masukkan
air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di
tangan.(kak ruby guna air dalam ¼ cwn je)
Perap selama 30 minit atau naik 1 kali ganda. Tumbuk2 keluarkan angin, canai dan terap
dengan acuan donut. Biar adunan naik
sekali ganda baru digoreng.
Bila sejuk boleh di letakan coklat diatasnya dan dihiaskan dengan cara tersendiri.
Bila sejuk boleh di letakan coklat diatasnya dan dihiaskan dengan cara tersendiri.
No comments:
Post a Comment