KARIPAP BULAT
Bahan
4 cwn tepung gandum
2 sudu besar butter - panaskan
1/2 cwn minyak masak-panaskan
secubit garam
1 cawan air suam
inti
6 biji kentang
3 sudu besar kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
1 sb udang kering - kak ruby tak letak
1 cwn daging hancur
garam dan gula
air
Cara
Untuk membuat kulit karipap
campurkan tepung,
marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg
rangup). Gaul rata guna sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli
doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Untuk buat inti
kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
Blend bawang besar, bawang putih dan udang kering.
Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata.
Kemudian masukkan kentang, daging hancur,air dan garam serta gula secukup rasa.
Masak dengan menggunakan api sederhana sehingga kentang empuk dan air kering.
Setelah masak,angkat dan sejukkan.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses
mencanai dan mengelim karipap.
Doh karipap tadi bulat2 kan ikut saiz 1 biji karipap.
Bila dah siap, tutup dengan plastik supaya doh tak kering. Lepastu, canai doh
jangan terlalu nipis.
Masukkan inti dan klim.
Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment