TART TELUR
Untuk Kulit
Bahan
450 gm tepung gandum
250 gm mentega
100 gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanilla
Cara
Putar mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang. Masukkan telur dan air. Putar lagi hingga adunan sebati dan berkrim.
Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi doh
yang lembut.
Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit
rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan
lebihan diatasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yg
kecil)
Bakar selama 20 minit dengan suhu 180c sehingga masak.
Bahan Filling :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 ½ sudu besar tepung kastard
½ sudu kecil esen vanilla
Pewarna kuning
Cara Buat Filling :
Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam kulit tart yang
telah dibakar terlebih dahulu. Kemudian
bakar semula dalam oven dgn suhu 180c ikut kepanasan oven masing-masing selama
20 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment