PASTRY
FRUIRT CAKE
Sumber
: Ainie Syeema
Dicuba
oleh : Aznie Khasri
Dicuba jgk oleh : kak Ruby
Bahan
100g
butter
160g
gula halus
3
biji telur ayam (A @ B )
210g
tepung gandum. }ayak
1
s/k baking powder. }ayak
1
s/t Vanila flovor
1
s/t Lemon zest / kulit oren
100g
sourcream / yogurt
buah2
segar.. Seperti strawberry, blueberry, buah peach. (kak ruby guna yg dlm tin je.
--pastikan buah2an ditoskan dahulu
Cara
Pukul
hingga kembang juga creamy dan menjadi sedikit putih..
Masukkan telur satu persatu.. Sambung pukul
perlahan- lahan hingga telur hilang dari pandangan.. Jangan over beat masa
ni...
Masukkan vanila flovor juga lemon zest.. Pukul lagi
..
Masukkan bahan kering yg telah diayak tadi
sedikitdemi sedikit sambil dipukul hingga sebati..
Akhir
sekali masukkan sourcream @ yogurt... Pukul sebati (aznie gaul guna spatula je)
masukkan
adunan kedalam loyang 8' yang telah digris dan dilapik dengan parchment
paper... Pastikan oven dipanaskan terkebih dahulu..
Kemudian susun la buah2an pilihan masing-masing dan
tidak 'watery'...
Bakar pada suhu 160' selama 45 minit.. Guna api
atas bawah..
Cucuk
dengan lidi/ cake tester untuk pastikan kek dah masak... Sejukkan kejap baru
diletakkan diatas papan kek..
untuk
dokorasi bole dust dengan snow powder.. Ia akan tahan lama berbanding icing
sugar.. Dan xlarut dalam kek..
Siap..
Bole la dihidangkan..
Bakar pada suhu 180' selama 50 minit.. Kemudian tukar api bawah je dan
bakar kek lagi dlm 5-10 minit..
***
aznie baru perasan yang resepi ni buah2 xde gaul ngan gula macam sesetengah
resepi... Sebab klu buah digaul ngan gula buah akan jadi berair.. Tu salah satu
sebab kenapa buah korang tenggelam skit kebawah.
Creamy
vanila sous
Bahan
1
cawan susu cair
1
cawan whipping cream
1
s/k vanila flovor
1
@ 2 s/b gula pasir (ikut kemanisan yang kita nak)
4
biji kuning telur
Cara
▶panaskan susu cair, whipping cream juga vanila
flovor hingga nampak buih-buih kecil di tepi periuk.. Tutup api..
▶pukul kuning telur bersama gula hingga sebati..
▶masukkan campuran susu tadi yang masih panas
kedalam telur tadi.. Masukkan sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga
sebari.. (Pastikan sentiasa kacau ye.. Jangan malas
▶kemudian masukkan semula kedalam periuk.. Dan
masak lagi hingga agak pekat... Sentiasa dikacau ye.. Jangan terlalu pekat..
Sebab bila dah sejuk nanti ia akan menjadi pekat lagi..
▶siap.. Tutup api.. Kemudian tapis kedalam
mangkuk..
▶sejukkan ia dulu kat peti ais baru dihidangkan bersama
pastry fruits cake ye..
▶sedap macam mkn aiskrim vanila..
No comments:
Post a Comment