DONAT PELANGI
Bahan
500 gm tepung berprotein tinggi/tepung gandum
11 gm yis
200 ml air sejuk (dr peti sejuk)
50 gm marjerin/mentega
2 sudu mkn gula pasir
2 sudu mkn susu tepung
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Sedikit warna hijau dan merah
Cara
Didalam bekas besar, tuangkan air suam, masukkan yis
segera, biarkan selama 8 - 10 minit atau sampai yis berbuih.
Masukkan semua bahan kecuali butter kedalam bekas
tadi. Uli menggunakan mixer atau bread
maker hingga menjadi doh kasar, kemudian
saya uli guna tangan je, baru masukkan butter, uli lagi kemudian bahagi kepada 3 bahagian, satu warna kan hijau, satu lagi warna merah dan satu lagi biar kan warna asal, uli kan setiap bahagian hingga menjadi doh yang
licin dan elastik.
Gelek kan ke tiga-tiga bahagian dan susun menjadi kan tiga lapis. Kemudian tekap dengan acuan donat, biarkan ia mengembang.
Goreng dengan api yang sederhana dan minyak yang banyak
hingga kekuningan angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan bersama gula
halus.
No comments:
Post a Comment