Thursday, 16 August 2018

Apam Pisang Gebu




Apam Pisang Gebu

Bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang emas yang dilenyek
1 sudu besar susu manis
1 biji telur
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bicarbonat





Cara
1. Pukul telur dan gula sampai kembang. Kemudian masukan minyak masak, pisang dan esen pisang/esen vanila. Pukul sampai sebati lebih kurang 1/2 minit.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bicarbonat.
3. Masukkan kedalam adunan  no 1, kacau sebati.
4. Masuk aduan dalam acuan sebanyak 3/4. Guna acuan apa pun boleh.  Letak kan potongan pisang diatasnya.
5. Kukus selama 30 min. Pastikan penutup periuk dialas dengan kain untuk mengelakan air masuk ke dalam aduanan. Apabila dah 30minit, tutup api dan buka penutup periuk. Biarkan selama 1-2minit baru angkat apam dari periuk. Biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment