Apam Pisang Gebu
Bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang emas yang dilenyek
1 sudu besar susu manis
1 biji telur
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bicarbonat
Cara
1. Pukul telur dan gula sampai kembang. Kemudian masukan
minyak masak, pisang dan esen pisang/esen vanila. Pukul sampai sebati lebih
kurang 1/2 minit.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bicarbonat.
3. Masukkan kedalam adunan
no 1, kacau sebati.
4. Masuk aduan dalam acuan sebanyak 3/4. Guna acuan apa pun
boleh. Letak kan potongan pisang
diatasnya.
5. Kukus selama 30 min. Pastikan penutup periuk dialas dengan
kain untuk mengelakan air masuk ke dalam aduanan. Apabila dah 30minit, tutup
api dan buka penutup periuk. Biarkan selama 1-2minit baru angkat apam dari
periuk. Biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment