KUIH
LOMPANG
Bahan
1
1 /2 cawan tepung beras
1
sudu makan tepung ubi
1
sudu kecil air kapur
1/2
cawan gula pasir
1/2
cawan gula merah
2
cawan air
daun
pandan - kak ruby tak letak
kelapa
putih + secubit garam
Cara
Satukan
gula melaka dan gula pasir dalam periuk,
kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan, masak atas api kecil
hingga gula larut, sejukkan dan
ketepikan.
Satukan
tepung beras dan tepung ubi, tuang 1
cawan yang berbaki dan air kapur gaul
rata. Kemudian tuangkan air gula yang telah sejuk tadi, gaul hingga sebati.
Tapis
adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Kukus
10 minit atau hingga masak.
Hidang
bersama kelapa parut yang telah dikukus tadi
No comments:
Post a Comment