KOLEH
KACANG
BAHAN
Tahi
minyak( bahan A )
500
gm santan kelapa segar ~ guna santan pekat, beli santan kelapa segar jangan
guna santan kotak ya sebab santan kotak tak berapa cantik kejadiannya nanti.
Secubit
garam
Satukan
santan dan secubit garam dalam kuali non stick.
Masak
dengan api yang sederhana hingga adunan kental
Kecilkan
api dan terus memasak hingga terbit minyak dan terhasilnya tahi minyak yang
kuning keemasan
Angkat
dan toskan minyaknya
Minyaknya
di simpan untuk di letakkan dalam adunan koleh kacang nanti
Tahi
minyak pula untuk di taburkan atas kuih
Sekarang
kita sediakan pula air gula
AIR
GULA ( bahan B )
200
gm gula merah atau gula timbang - pilih yang warnanya agak kehitaman
50
gm gula pasir
150
ml air
2
helai daun pandan di simpul
Satukan
semua bahan dan masak atas dapur hingga gula melarut
Tutup
api dan tapis
Bahan
C
150
gm tepung kacang hijau - yang telah di sangai ( tepung kacang hijau ya bukan
kacang peas)
secubit
garam
200
ml santan kelapa segar
650
ml air
1
helai daun pandan - di simpul
1
sudu makan minyak kelapa - baki dari tahi minyak yang diasingkan
Satukan
semua bahan C kecuali daun pandan dan minyak kelapa
Masukkan
dalam blender dan kisar
Satukan
bahan kisar ( bahan C ) dan air gula ( bahan B) kedalam kuali
Masukkan
daun pandan
Masak
atas dapur dengan api yang sederhana sambil senantiasa di kacau
Masak
hingga ia meletup-letup kecil
Kecilkan
api dan tambahkan minyak kelapa
Kacau
lagi hingga adunan pekat dan kental
Anggaran
masa memasak adalah 25 minit. Dalam masa 25 minit tu adunan dah pun masak
Keluarkan
daun pandan.
Sediakan
loyang 8 inc yang di lapis plastik dan di oleskan dengan baki minyak kelapa
Tuangkan
adunan ke dalam loyang dan ratakan
Hentak-hentak
loyang sedikit untuk menghilangkan gelembung udara
No comments:
Post a Comment