APAM
NASI
Bahan
1
cawan nasi sejuk
3/4
cawan gula pasir
1
1/4 cawan air
1
cawan tepung beras
1
cawan tepung gandum
1
camca teh instant yeast (mauripan)
Pewarna
makanan pilihan anda
Kelapa
parut putih + secubit garam, gaul rata
Cara
Satukan
tepung gandum, tepung beras dan instant yeast. Kacau rata dan ketepikan. Kisar
nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus. Kemudian tuang dalam bekas
berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Perap 3 jam.
Panaskan
kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam, letak
pewarna makanan pilihan anda dan kacau rata .
Sudukan
dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
Kukus
dengan api kuat selama 15 minit, balut tutup kukus anda dengan kitchen towel
yang bersih (tuala 'good morning').
Bila
masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh dihidangkan bersama kelapa parut
No comments:
Post a Comment