CARROT CAKE
Bahan
4 biji telur - asingkan kuning dan putih
250 gm tepung gandum
1 1/2 cwn minyak jagung - kak ruby letak 1 cwn
150 gm gula halus
150 gm gula perang
1 1/2 cwn carrot parut
1 cwn kekacang - bleh guna badam, walnut, dan gajus
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam halus
Cara
Pukul kuning telur dan gula, masukkan minyak jagung
pukul lagi, kemudian masukkan carrot dan
kekacang kacau hingga sebati. Masukkan pula tepung yang sudah di ayak bersama
baking powder dan garam, kacau rata,
akhir sekali masukkan putih telur yang sudah di pukul kembang atau
hingga jadi meringue. Kacau lagi hingga betul2 sebati.
Masukkan ke dalam acuan dan bakar dalam suhu 180c
selama 45 minit atau hingga masak.
Untuk topping
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula icing
Cara
Pukul kesemua bahan diatas, kemudian sapu di atas kek.
sedap yang amat tu kalau dapat!!hahaha
ReplyDelete