Wednesday, 16 August 2017

kuih Lapis



KUIH LAPIS

Bahan
1 cawan tepung beras
4 sudu mkn tepung gandum
1 sudu mkn tepung jagung
1 cawan gula – boleh kurang
2 cawan santan pekat + 2 cwn air atau 2 cwn santan cair
Secubit garam
sedikit pewarna merah 



Cara
Panaskan pengukus.
Satukan air, santan, gula dan garam dalam mangkuk kacau sebati, kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras kacau lagi.
Bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak.
1 bahagian warnakan dengan warna merah dan 1 bahagian lagi biarkan warna asal iaitu putih.
Sediakan loyang 8" yang sudah disapu dengan sedikit minyak atau butter.
Masukkan 1 cawan warna asal putih kedalam loyang dan kukus selama 3 - 4 minit, masukkan pula warna merah kukus lagi, buat lah begitu berselang seli hingga adunan habis.
Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 10 minit


*kuih lapis ni macam2 warna dan macam2 corak boleh buat, terpulang lah pada si pembuat... ni warna dan cara kak ruby.

2 comments: